środa, 13 września 2017

Śliwki w occie

Jest pora na przetwory i jest pora na śliwki. No to śliwki w occie. :)

3 kg śliwek
¾ kilo cukru
¾ litra wody (można ½ litra jeśli wolimy ostrzejsze)
½ litra octu 10%
kilkanaście goździków

Śliwki należy wybrać jeszcze niezbyt dojrzałe, jędrne i zupełnie zdrowa, nierobaczywe. Umyć je, oczyścić z szypułek, Nakłuć każdą śliwkę drewnianą wykałaczką.
Zagotować wodę z octem, cukrem i goździkami i ostudzić.
zalać śliwki w misce zimną zalewą i pozostawić do następnego Dnia. Nazajutrz wyjąć z zalewy śliwki cedzakową łyżką, ocet zagotować i ostudzić na tyle żeby był ciepły. Zalać nim śliwki pozostawiając do jutra. Nazajutrz powtórzyć całą operację zalewając śliwki dobrze gorącym octem, zaś następnego dnia zalać śliwki wrzącą zalewą, włożyć do słoików twistów i zaraz zamknąć. Za każdym razem (łącznie cztery) zagotowuje się naturalnie tą samą zalewę.

Brak komentarzy: