Dzień kobiet już jutro, więc jak ktoś chce prezent dla jakiejś ważnej dla siebie kobiety, to proszę:
moje ulubione, hit każdej sesji i imprezy, dopracowane do perfekcji, ciasteczka owsiane.
Smaczne, zdrowe, nie tuczą (tak sobie wmawiam), mają dużo magnezu i witamin.
moje ulubione, hit każdej sesji i imprezy, dopracowane do perfekcji, ciasteczka owsiane.
Smaczne, zdrowe, nie tuczą (tak sobie wmawiam), mają dużo magnezu i witamin.
Składniki na ok 70 ciastek:
Rozpuścić:
250g margaryny
1 łyżka miodu
Suche:
500g szklanek płatków owsianych
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
łyżeczka soli
wanilia (cukier, zapach, laska, starta)
Mokre:
3 jajka
0,5 szklanki oleju jadalnego (125-150 ml)
Opcjonalnie:
dwie garście suszonych jagódek goji
Wykonanie:
Rozpuścić i przestudzić margarynę z miodem. Wrzucić suche składniki do garnka i wymieszać, Dorzucić mokre, przestudzoną margarynę z miodem i wyrobić. Ciasto ma tyle co się skleić, więc powinno być możliwie gęste.
Rozpuścić i przestudzić margarynę z miodem. Wrzucić suche składniki do garnka i wymieszać, Dorzucić mokre, przestudzoną margarynę z miodem i wyrobić. Ciasto ma tyle co się skleić, więc powinno być możliwie gęste.
Zostawić na 20-30 minut, żeby płatki wchłonęły wilgoć. W międzyczasie można rozgrzać piekarnik.
Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczyć. Układać na blasze w sporych odstępach (po kolejnej próbie- niekoniecznie nawet, jak bardzo urośnie zależy od gęstości ciasta).
Piec do lekkiego zbrązowienia (ok 20 minut przy uchylonych drzwiczkach).
Przełożyć na talerz do wystudzenia.
Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczyć. Układać na blasze w sporych odstępach (po kolejnej próbie- niekoniecznie nawet, jak bardzo urośnie zależy od gęstości ciasta).
Piec do lekkiego zbrązowienia (ok 20 minut przy uchylonych drzwiczkach).
Przełożyć na talerz do wystudzenia.
UWAGI:
- Najlepsze będą płatki owsiane zwane górskimi, ale błyskawiczne też się nadają.
- Najlepsza jest mąka pełnoziarnista, ale jakakolwiek działa
- Ciasteczka mogą się wydawać lekko niedopieczone przy sprawdzaniu, ponieważ będą miękkie, ale jak już zbrązowieją, to trzeba je zdjąć bo zaraz zaczną się przypalać.
- Przy robieniu ciastek z kakao słabo widać zbrązowienie, więc może pierwsze partie zrobić bez tego dodatku żeby dobrze ocenić czas dla piekarnika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz