środa, 23 marca 2016

Babka



Z okazji świąt wielkanocnych oczywiście babka.
Przepis z rodzinnej książki kucharskiej, w związku z czym w bliżej nieokreślonym wieku, bo nie mam fioletowego pojęcia kiedy został zapisany i co się mogło zmienić od tego czasu. Na pierwszy rzut oka jednak wygląda w porządku.
Jeszcze nie próbowałem go wykonać, ale plan jest taki żeby to zrobić z okazji okazji. Potestuję i zobaczymy czy będzie dobre. A jak nie, to następnym razem wpiszę poprawki do niego.

Składniki:
  • 6 łyżek oleju 
  • kostka margaryny 
  • 2 szklanki cukru 
  • 2 szklanki mąki kartoflanej 
  • 6 jajek 
  • 6 łyżek mąki 
  • 1 proszek do pieczenia 
Margarynę z cukrem i olejem utrzeć.
Dodać mąki kartoflanej i wymieszać.
Dodać jajka i mąkę i ponownie wymieszać.
Na koniec dodać proszek do pieczenia, wymieszać i włożyć do pieca.

Brak komentarzy: