środa, 21 czerwca 2017

Tater tots

20 g tartego sera cheddar
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 kg ziemniaków
1 garść liści świeżej szałwii
1 cebula
olej do głębokiego smażenia
sól
pieprz

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i przełożyć do miski. Szałwię umyć, osaczyć z wody i dodać do startych ziemniaków. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Następnie wbić do tego jajka, wsypać mąkę i dodać tarty ser cheddar. Wszystko doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kule i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na złoty kolor, a po wyciągnięciu osączyć z tłuszczu.

Brak komentarzy: